Dames en Heren,

Jongens en Meisjes

Studenten en Docenten

kortom, iedereen


Welkom


A Busride to F2 Paradise, is een project waarbij wij (Michelle, Tinus, Rick, Leroy en Sander) een event gaan bedenken en ontwikkelen voor op het festival terrein van Lowlands. Op deze blog zullen de vorderingen en gedachtegangen van ons zo goed mogelijk zichtbaar gemaakt worden.

Veel plezier met het lezen van deze blog en mocht je nou nog inspirerende ideeën hebben, deel ze met ons!


Met de Vriendelijkste groeten

de creative geniën van F2


dinsdag 9 februari 2010

Het ontstaan van Lowlands!

Wanneer is Lowlands ontstaan?
Dit jaar vindt voor de 18e keer het Lowlands festival plaats, maar de oorsprong van het festival is al een stuk ouder. In 1967 organiseert ‘Volte’ in de jaarbeurs in Utrecht A Flight To Lowlands Paradise. Dit is een ‘bijeenkomst’ waar 8000 jeugdigen genieten van muziek en samenzijn.

Op de eerste Flight, zoals het evenement in de volksmond genoemd werd, betalen ongeveer 8000 mensen 10 gulden voor onder meer muziek, dichters, theater, wirook, films, bodypainting en vloeistofdia’s. Dit achttien uur durende manifestatie is artistiek een succes, maar financieel een stuk minder, omdat de gemeente Utrecht de toegezegde subsidie van 8000 gulden terugtrok.

De organisatie geeft echter nog niet op en een jaar later proberen ze het gewoon nog een keer. Deze keer iets groter met topacts als; Jethro Tull, Jeff Beck, Pink Floyd en Jimi Hendrix. Behalve muziek is er ook dit jaar weer volop aandacht voor andere cultuurvormen. Er komen echter veel meer mensen dan de zaal aankan en er worden duizenden bezoekers door de politie tegengehouden.

Toen begon de ellende voor het evenement pas echt, want 3 van de 4 topacts kwamen om verschillende redenen niet opdagen. Het publiek is teleurgesteld, maar zet zich er gauw overheen. De insteek van een evenement als Flight is dat het gaat om het evenement zelf, niet op de bekende groepen.

Echter blijft het evenement 25 jaar weg en in 1993 komt concertorganisatie Mojo met het plan om een nieuw, alternatief festival op te zetten. Het is de bedoeling om ook kleinere acts en andere cultuurvormen op het festival te laten plaatsvinden. Geen dagjesmensen, maar alleen mensen die een heel weekend blijven kamperen. A Campingflight To Lowlands Paradise is ontstaan!

Waarom is Lowlands ontstaan?
Concertorganisatie Mojo was van plan om een nieuw, alternatief festival op te zetten. Willem Venema, namens Mojo nauw betrokken bij Pinkpop, neemt het initiatief. Bertus de Blaauw, Nicoline de Kock en John van Luyn geven het festival zijn vorm en identiteit. Loc7000 doet de productie. Het moet een tegenhanger worden van de almaar commerciëler wordende grote festivals. Geen dixi’s, maar spoeltoiletten, lekker warm eten en een progressief publiek. Niet alleen grote namen, maar ook ruimte voor kleinere acts. En: geen dagjesmensen, maar alleen bezoekers die een weekend blijven kamperen. Algauw werd besloten de naam te linken aan de Flights in Utrecht van eind jaren zestig. Artistiek moet het een outdoorvariant worden van Pandora’s Music Box, dat midden jaren tachtig in De Doelen in Rotterdam werd gehouden. Hier was naast muziek ook straattheater te zien.

Korte weetjes
De eerste officiële A Campingflight To Lowlands Paradise vond plaats in 1993
De oorsprong van dit festival ligt in 1967 (A Flight To Lowlands Paradise)
In 2010 vindt dus de 18e editie van Lowlands plaats
Lowlands vindt plaats in Biddinghuizen
Het festival wordt georganiseerd door Mojo Concerts
Er is naast muziek ook veel literatuur, film, cabaret, ballet, theater en strip
Er worden alleen weekendkaarten verkocht (dus geen dagjesmensen)
Lowlands heeft elk jaar een ander thema waar ze op inspelen
In 2010 komt er voor het eerst een pre-party
Het festival heeft 8 podia
Er kunnen 55.000 bezoekers naar het festival
Lowlands had als voorloper het tweedaagse festival ‘Eind Abend In Wien’
De insteek van Lowlands was vanaf de eerste editie ‘ruimte bieden aan kunstzinnige undergroundmuziek en opkomende artiesten’
Ook de theatrale aankleding van ‘Eind Abend In Wien’ werd door Lowlands overgenomen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.