Dames en Heren,

Jongens en Meisjes

Studenten en Docenten

kortom, iedereen


Welkom


A Busride to F2 Paradise, is een project waarbij wij (Michelle, Tinus, Rick, Leroy en Sander) een event gaan bedenken en ontwikkelen voor op het festival terrein van Lowlands. Op deze blog zullen de vorderingen en gedachtegangen van ons zo goed mogelijk zichtbaar gemaakt worden.

Veel plezier met het lezen van deze blog en mocht je nou nog inspirerende ideeën hebben, deel ze met ons!


Met de Vriendelijkste groeten

de creative geniën van F2


woensdag 10 maart 2010

Bekerbijdrage van Rick

Bekers in het algemeen
Een beker is simpelweg een voorwerp om uit te drinken. Een beker is een voorwerp met een zeer eenvoudige vorm. Echter is een beker pas een beker, als er daadwerkelijk drinken in zit. Je zou kunnen zeggen dat een beker communiceert met; “kom, we gaan drinken!”

Er zijn meerdere vormen van bekers, denk hierbij aan;
- een mok
- een kopje
- een thee/bier/wijnglas
- een plastic wegwerpbeker





Voor veel mensen betekent een beker vrij weinig. Als je op een festival of evenement loopt met een glas bier (een plastic wegwerpbeker bier) dan wordt deze, nadat hij leeggedronken is, ook meestal meteen weggegooid. Maar waarom? Is een beker minderwaardig? Heeft hij geen waarde? Als deze bekers er niet waren, waar dronk je dan uit?

Mensen in derde wereldlanden hebben nog nooit een plastic beker gezien. Zij drinken gewoon uit hun handen. Ook waren er vroeger nog geen bekers, maar dronken mensen uit drinkhoorns.



Als er geen bekers waren geweest hadden mensen nooit fatsoenlijk kunnen proosten. Ook was het spel ‘Sport Stacking’ dan nooit uitgevonden. Dit spel houdt in dat je snel plastic bekers op en van elkaar moet stapelen. Hier worden bekers voor gebruikt waar een gat in de bodem zit. Waarom heet dit dan in godsnaam nog een beker? Wat is dan de functie van deze beker?



Is een beker gewoon een verkorting van een fles? Waarom worden er dan geen plastic flessen gebruikt op evenementen?

Het voorzien van eten en drinken is essentieel op de meeste evenementen. Deze voorzieningen betekenen echter vaak ook een hele berg afval. Deze kan evenwel sterk gereduceerd worden door wegwerpverpakkingen en -vaatwerk voor eten en drinken zoveel mogelijk te vermijden. Voor overblijvende items zoals bekers en flessen, word best een systeem met statiegeld geïntroduceerd. Zo kunnen vervuiling en extra kosten van afvalverwijdering – en selectie vermeden worden. Gebruik van plastieken herbruikbare bekers vermindert het risico op ongelukken.

Waarom wordt een trofee aangeduid met ‘beker’? Een beker is iets om uit te drinken. Als je een beker krijgt voor het winnen van een voetbaltoernooi ga je toch niet de hele avond uit die ‘beker’ drinken? Dit is iets voor in de prijzenkast, daar hoort een plastic beker niet in thuis.



Worden bekers beschouwd als afval? Ik denk dat wegwerpbekers op evenementen gezien worden als afval en vervuiling. Echter kan niemand zonder deze krengen, omdat ze anders niks te drinken hebben. Mensen gooien ook meteen hun beker weg als ze hun drankje ophebben, zo wordt het vanzelf rommel.

Bekers op Lowlands
Je staat naar een leuke band te kijken in een van de tenten op Lowlands. Je hebt het naar je zin en nuttigt een paar lekkere koude drankjes. Het concert is afgelopen en iedereen verlaat de tent, maar wat gebeurd daar? Een leger bekerrapers rent de tent in en verzamelen of dat hun leven er vanaf hangt!
Bekerrapen op Lowlands mag dan populair zijn, echt geaccepteerd is het niet. “Stoer hoor”, hoor ik een meisje spottend tegen haar vriendje zeggen, als hij weer een aantal bekers inlevert. Op het internetforum van Lowlands vertelde een forumlid het bekerruimen zó schandalig te vinden dat hij al zijn bekers eigenhandig kapot stampte – dan zijn ze niets meer waard.



Conclusie
Waar de beker zijn oorsprong vandaan heeft weet ik niet, ik neem aan dat hij ‘gemaakt’ is voor het gemak om iets te drinken. Ik weet ook dat een beker ‘uitnodigt’ om te drinken, om te proosten en om te genieten van een lekker drankje, zonder beker wordt dit een stuk lastiger. Mensen zien de handigheid van dit stukje plastic niet in, omdat het te ‘gewoon’ is geworden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.